Не случајно хељдата се нарекува кралица на житарките. Поволно делува на организмот, поради големото количество на витамини, минерали, амино киселини, корисни јаглехидрати и полинезаситени масти.

Покрај тоа, оваа житарка е навистина еколошки производ, бидејќи не подлежи на генетска модификација и третман со пестициди.
Секако, само кашата од хељда за појадок, без никакви други промени во животот, нема да го реши проблемот со вишокот килограми, но промените сепак ќе бидат забележливи.

Прво, хељдата е многу хранлива. Во 100 гр. каша, варена во вода, има само 110 kcal.

  • verdino
  • Мента фарм

Второ, сложените јаглехидрати даваат енергија и даваат чувство на ситост долго време. Така после оброк нема повеќе да размислувате за храна и ќе избегнете дополнителни, целосно вишок калории.

Трето, хељдата има диуретично дејство, ги отстранува токсините.
Рутин, еден од витамините што ги содржи хељдата, ги зајакнува крвните садови и го намалува ризикот од развој на разни патолошки состојби, како што е крварење. Затоа, оваа житарка им се препорачува на оние кои неодамна биле оперирани и на трудниците, за спречување на разни компликации, како во телото на мајката, така и кај детето.

Биолошки активната супстанција кварцетин помага за прочистување на крвните садови. Докажано е дека редовното консумирање на хељдата го намалува холестеролот, поради полинезаситените масни киселини.

Хељдата е богата и со железо, кое е неопходно за нормално функционирање на крвотокот.
Протеинот содржан во хељдата е многу сличен на протеините во месото или рибата. Затоа вегетаријанците толку многу ја сакаат оваа житарка. Хељдата не само што дава сила при зголемени физички и ментални напори, туку и го заситува телото, додека го одржува чувството на леснотија потребно за да продолжи да работи.
Хељдата многу добро делува на централниот нервен систем, помага во ублажување на стресот и делува смирувачки. Се препорачува и во случај на депресија, за да се подобри психичката состојба.

Од сите житарки, само хељдата содржи холин, кој придонесува не само за хармонична работа на нервниот систем, туку и за мозокот.
Хељдата често се препишува на луѓе со гастроинтестинални нарушувања. Благодарение на лимонската и јаболковата киселина што ги содржи, оваа житарка го подобрува варењето. Никотинската киселина исто така го подобрува метаболизмот, ја забрзува синтезата на протеини, масти и јаглехидрати.

Влакната и скробот спречуваат запек и надуеност.

Нерастворливите влакна го намалуваат ризикот од жолчни камења. Генерално, конзумирањето на хељдата е одлична превенција од рак, особено од рак на дебелото црево.
Витаминот Е е корисен за еластичноста на кожата и зајакнување на косата. Рутината обезбедува природна заштита од штетните ефекти на сончевата светлина. Манганот ја подобрува циркулацијата на крвта, благодарение на што кожата станува сјајна и свежа, додека антиоксидансите и флавоноидите од леќата го забавуваат стареењето.

Јаглехидратите од цели зрна, како и цинкот, витамините А и Б, го забрзуваат растот на косата и ја прават посилна.

Калциумот, кој го има и во хељдата, ја подобрува состојбата на забите, коските и ноктите и помага во апсорпцијата на витаминот Д.
Хељдата се препорачува за луѓе кои страдаат од дијабетес, бидејќи има низок гликемиски индекс и помага во намалување на шеќерот во крвта.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading