veganska mocarela

Оваа сирова веганска моцарела е многу лесна и брза за правење, бара само неколку состојки и е прилично блиску до традиционалното сирење моцарела. Одлична е за во салати, во сендвичи и можете да го ставите дури и на вашата пица.

  • Мента фарм
  • вердино колбаси
  • Здравјето доаѓа од природата
  • мое пазарче
  • Природа и наука во идеален спој!

Мојот суров вегански рецепт за моцарела од индиски ореви е омилен кај читателите долго време. Ако сè уште не сте го пробале, време е да го сторите тоа сега, бидејќи сериозно пропуштате веганска вкусна добрина!
Ова веганско сирење моцарела има совршен вкус и текстура на моцарела.

Растегливото веганско сирење моцарела од вашите соништа, направено со само неколку состојки и за 15 минути! Совршено за печено сирење, лазања, пица и многу повеќе!

Запознајте го веганското сирење моцарела од вашите соништа! Сакам да ја користам оваа моцарела на пица и моето ново омилено место за неа е на врвот на веганската лазања. Лазањите ги носи на сосема ново ниво!

Потребни состојки:

  • 150 гр. сурови индиски ореви, натопени
  • 300 мл. вода
  • 1 лажица сок од лимон, свеж од околу 1/2 лимон
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1/2 лажичка сол
  • 4 лажици тапиока скроб ако немате можи и нишесте
  • 4 лажици Нутрициони квасец 

Начин на подготовка:

  • Сварете 2 чаши вода (само ја загревам водата во мојот чајник). Истурете ја водата врз индиските ореви и оставете ги да киснат 5 минути и до еден час.
  • Исцедете ги индиските ореви и додајте ги во блендер заедно со водата (не водата во која сте ги натопени), сок од лимон, јаболков оцет, сол и тапиока скроб. Мешајте додека не се изедначи, стругајќи ги страните на блендерот по потреба.
  • Сега истурете ја водената смеса во мало тенџере и доведете ја топлината на средно ниво. Почнете да мешате со шпатула или лажица.
  • По неколку минути, ќе почне да се згрутчува. Продолжете да мешате, постојано додека наеднаш не стане супер лут, еластичен, густ и мазен.
  • Додадете нутритивен квасец
  • Ќе стане една голема маса на растегливо веганско сирење. Веднаш штом тоа се случи, тргнете го од топлина.
  • Користете веднаш или чувајте го во затворен сад во фрижидер. Најлесно е да се користи веднаш, бидејќи ќе се згусне повеќе во фрижидер и ќе биде помалку растеглив. Затоа, ако е можно, особено за употреба на пица или лазања, направете веднаш пред употреба.
  • За пица, спуштете 1-2 лажици топчиња со големина на кората и тапкајте малку надолу. Или раширете го насекаде. Во рерната ќе порумени.
  • Скроб/брашно од тапиока е од суштинско значење во овој рецепт, пченкарниот скроб нема да го создаде истиот квалитет на „растегнување“.
  • Никогаш не сум го пробал со друг орев, но се сомневам дека суровите исечени бадеми можат да бидат и тие добри.
  • Ако сакате сирењето да порумени во рерната едноставно попрскајте со малку масло и варете 5-10 минути, гледајќи внимателно. Ова е прекрасно за лазања, пица или само на врвот на леб.
  • Го замрзнав ова и додека се уште може да се јаде, дефинитивно има најдобар вкус свеж. Се чува во фрижидер 4-5 дена. Но, повторно, ќе биде нај растегната и најлесна за работа веднаш од како ќе ја направите.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading