veganska mocarela

Оваа сирова веганска моцарела е многу лесна и брза за правење, бара само неколку состојки и е прилично блиску до традиционалното сирење моцарела. Одлична е за во салати, во сендвичи и можете да го ставите дури и на вашата пица.

  • Мента фарм
  • вердино колбаси
  • Здравјето доаѓа од природата
  • мое пазарче
  • Природа и наука во идеален спој!

Мојот суров вегански рецепт за моцарела од индиски ореви е омилен кај читателите долго време. Ако сè уште не сте го пробале, време е да го сторите тоа сега, бидејќи сериозно пропуштате веганска вкусна добрина!
Ова веганско сирење моцарела има совршен вкус и текстура на моцарела.

Растегливото веганско сирење моцарела од вашите соништа, направено со само неколку состојки и за 15 минути! Совршено за печено сирење, лазања, пица и многу повеќе!

Запознајте го веганското сирење моцарела од вашите соништа! Сакам да ја користам оваа моцарела на пица и моето ново омилено место за неа е на врвот на веганската лазања. Лазањите ги носи на сосема ново ниво!

Потребни состојки:

  • 150 гр. сурови индиски ореви, натопени
  • 300 мл. вода
  • 1 лажица сок од лимон, свеж од околу 1/2 лимон
  • 1 лажица јаболков оцет
  • 1/2 лажичка сол
  • 4 лажици тапиока скроб ако немате можи и нишесте
  • 4 лажици Нутрициони квасец 

Начин на подготовка:

  • Сварете 2 чаши вода (само ја загревам водата во мојот чајник). Истурете ја водата врз индиските ореви и оставете ги да киснат 5 минути и до еден час.
  • Исцедете ги индиските ореви и додајте ги во блендер заедно со водата (не водата во која сте ги натопени), сок од лимон, јаболков оцет, сол и тапиока скроб. Мешајте додека не се изедначи, стругајќи ги страните на блендерот по потреба.
  • Сега истурете ја водената смеса во мало тенџере и доведете ја топлината на средно ниво. Почнете да мешате со шпатула или лажица.
  • По неколку минути, ќе почне да се згрутчува. Продолжете да мешате, постојано додека наеднаш не стане супер лут, еластичен, густ и мазен.
  • Додадете нутритивен квасец
  • Ќе стане една голема маса на растегливо веганско сирење. Веднаш штом тоа се случи, тргнете го од топлина.
  • Користете веднаш или чувајте го во затворен сад во фрижидер. Најлесно е да се користи веднаш, бидејќи ќе се згусне повеќе во фрижидер и ќе биде помалку растеглив. Затоа, ако е можно, особено за употреба на пица или лазања, направете веднаш пред употреба.
  • За пица, спуштете 1-2 лажици топчиња со големина на кората и тапкајте малку надолу. Или раширете го насекаде. Во рерната ќе порумени.
  • Скроб/брашно од тапиока е од суштинско значење во овој рецепт, пченкарниот скроб нема да го создаде истиот квалитет на „растегнување“.
  • Никогаш не сум го пробал со друг орев, но се сомневам дека суровите исечени бадеми можат да бидат и тие добри.
  • Ако сакате сирењето да порумени во рерната едноставно попрскајте со малку масло и варете 5-10 минути, гледајќи внимателно. Ова е прекрасно за лазања, пица или само на врвот на леб.
  • Го замрзнав ова и додека се уште може да се јаде, дефинитивно има најдобар вкус свеж. Се чува во фрижидер 4-5 дена. Но, повторно, ќе биде нај растегната и најлесна за работа веднаш од како ќе ја направите.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *