Оваа сирова веганска моцарела е многу лесна и брза за правење, бара само неколку состојки и е прилично блиску до традиционалното сирење моцарела. Одлична е за во салати, во сендвичи и можете да го ставите дури и на вашата пица.
Мојот суров вегански рецепт за моцарела од индиски ореви е омилен кај читателите долго време. Ако сè уште не сте го пробале, време е да го сторите тоа сега, бидејќи сериозно пропуштате веганска вкусна добрина!
Ова веганско сирење моцарела има совршен вкус и текстура на моцарела.
Растегливото веганско сирење моцарела од вашите соништа, направено со само неколку состојки и за 15 минути! Совршено за печено сирење, лазања, пица и многу повеќе!
Запознајте го веганското сирење моцарела од вашите соништа! Сакам да ја користам оваа моцарела на пица и моето ново омилено место за неа е на врвот на веганската лазања. Лазањите ги носи на сосема ново ниво!
-
A-ЛИКСИР®400 ПРОТЕКТ1.570,00€
-
Selenium 100 µg Mono Capsules1.390,00€
Потребни состојки:
- 150 гр. сурови индиски ореви, натопени
- 300 мл. вода
- 1 лажица сок од лимон, свеж од околу 1/2 лимон
- 1 лажица јаболков оцет
- 1/2 лажичка сол
- 4 лажици тапиока скроб ако немате можи и нишесте
- 4 лажици Нутрициони квасец

Начин на подготовка:
- Сварете 2 чаши вода (само ја загревам водата во мојот чајник). Истурете ја водата врз индиските ореви и оставете ги да киснат 5 минути и до еден час.
- Исцедете ги индиските ореви и додајте ги во блендер заедно со водата (не водата во која сте ги натопени), сок од лимон, јаболков оцет, сол и тапиока скроб. Мешајте додека не се изедначи, стругајќи ги страните на блендерот по потреба.
- Сега истурете ја водената смеса во мало тенџере и доведете ја топлината на средно ниво. Почнете да мешате со шпатула или лажица.
- По неколку минути, ќе почне да се згрутчува. Продолжете да мешате, постојано додека наеднаш не стане супер лут, еластичен, густ и мазен.
- Додадете нутритивен квасец
- Ќе стане една голема маса на растегливо веганско сирење. Веднаш штом тоа се случи, тргнете го од топлина.
- Користете веднаш или чувајте го во затворен сад во фрижидер. Најлесно е да се користи веднаш, бидејќи ќе се згусне повеќе во фрижидер и ќе биде помалку растеглив. Затоа, ако е можно, особено за употреба на пица или лазања, направете веднаш пред употреба.
- За пица, спуштете 1-2 лажици топчиња со големина на кората и тапкајте малку надолу. Или раширете го насекаде. Во рерната ќе порумени.
- Скроб/брашно од тапиока е од суштинско значење во овој рецепт, пченкарниот скроб нема да го создаде истиот квалитет на „растегнување“.
- Никогаш не сум го пробал со друг орев, но се сомневам дека суровите исечени бадеми можат да бидат и тие добри.
- Ако сакате сирењето да порумени во рерната едноставно попрскајте со малку масло и варете 5-10 минути, гледајќи внимателно. Ова е прекрасно за лазања, пица или само на врвот на леб.
- Го замрзнав ова и додека се уште може да се јаде, дефинитивно има најдобар вкус свеж. Се чува во фрижидер 4-5 дена. Но, повторно, ќе биде нај растегната и најлесна за работа веднаш од како ќе ја направите.
- Храна која помага за хормонален баланс
- Искуства од користењето на црвената и црна мака
- Мојата приказна за битката со ракот на дојка и благословот да станам мајка
- Вегетаријанска салата “Цезар” салата
- Смеса за вегани: Посно месо
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.