Месото во ова вегетаријанско гиро нема да ви недостига – бидејќи Verdino Mk веганските мини колбавчиња го заменуваат, мешавина од зеленчук и нашиот омилен сос Цацики.

  • кисели производи бакалески
  • Мента фарм
  • moe pazarce
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Овој лесен оброк може да биде готов за околу 15 минути или помалку! Поврзете го ова гиро со добра вкусна салата исполнета со зеленчук, иако оваа грчка салата е доволна. Пред некој ден, мојот сопруг и јас разговаравме за местото што сакаме да го посетиме следно, кога ограничувањата за добра вегетаријанска храна ќе се намалат, и двајцата се согласивме дека се што ни е потребно е море и освежително јадење.

Додека мојот сопруг е повеќе заинтересиран за вистинско гиро со месо, ќе признаам дека храната е мојот најголем движечки фактор, па морав да си барам и јас свое решение. Ја сакам грчката храна – вкусовите, свежината, живоста и не ме терајте ни да почнам со фета сирењето – вкусно! Додека со текот на годините споделував некои гиро инспирирани од Грција, решив дека е време да споделам вегетаријанска верзија која користи VerdinoMk колбавчиња како основа бидејќи се лесни за подготовка. Не бев сосема сигурена како тие ќе поминат во семејството, бидејќи толку многу сакаат пилешко гиро, но сите беа опседнати со овој рецепт! Бонус – тие се всушност многу побрзи за правење од гирото исполнето со месо, што е убаво за брз ручек или вечера во неделата.

Потребни состојки:

  • 2 лепињи за гиро
  • VerdinoMk мини колбавчиња за доручек
  • 1 домат
  • 1 краставица
  • 1/2 кромид
  • 1/4 лажица мала копар
  • Сол
  • 1/4 лажица мала црвен оцет
  • 1/2 лажица мала маслиново масло
  • 50 мл. Јогурт
  • 2 полни лажици кисела павлака
  • 2 големи компири

Начин на подготовка:

  • Колбавчињата VerdinoMk се пржат на ниска температура со малку маслиново додека подготвувате цацики сос.
  • Лепињата ја печите на ниска температура околу 2-3 минути од двете страни на хартија за печење.
  • Исто така го ставате и компирите исечкани тенки да се печат во рерна околу 10 минути со маслиново масло и сол.
  • Во длабок сад ја рендате краставицата и ја цедите низ газа или крпа од водата која ја испушта.
  • Ренданата краставица ја ставате во длабок сад и во неа ги додавате следниве состојки јогурт, павлака, сол, киселина, копар, маслиново.
  • Мешате да се соединат состојките.
  • Кромидот и доматот го сецкате на тенки кругови.
  • Врз лепињата ставате од цацики сосот, VerdinoMk колбавчињата, кромид, домат и печениот компир.
  • На здравје!
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *