ВИДОВИ МАКА

СОРТИ НА ПЕРУАНСКА МАКА

До пред неколку години светот знаеше само за Златната Мака. Неговото вистинско име на шпански, како и на кечуански е Жолта Мака (Maca amarilla, Karwuamaca).
Во текот на историјата од над 4000 години, народите на Андите одгледувале 6 сорти на Мака. Тие се разликуваат по боја: жолта, бело-крем, црвена, виолетова, црна и сива. Жолтата, црвената и црната боја се широко достапни во развиените земји, додека во Македонија се уште не се зборува за тоа.

Веб-страниците на домашните добавувачи на перуанска Мака се полни со невистини, што е предизвикано од неуки преводи на странски, пред се претерано комерцијални текстови. Малкумина пишуваат за суштината, бидејќи малку се знае за неа. Кога ќе ги одземеш првиот и последниот збор, останува клониран текст кој сите понудувачи неимагинативно го објавуваат со својот производ од сомнително потекло.

Разликите во бојата се многу важни бидејќи секоја од нив носи специфична концентрација на чудесно корисните алкалоиди Макаена. Така, црвената сорта отсекогаш била женски избор на Андите, црна најмногу за мажи, а жолта за деца и постари лица.

ЖОЛТО (ЗЛАТЕНА) МАКА (АКОН)

Познат е по својот високо хранлив состав, извор е на енергија, виталност и издржливост. Има многу корисни својства, од кои најпознати се: го храни ендокриниот систем, го зголемува имунитетот, нивото на енергија и физичката издржливост, го зголемува либидото, сексуалниот потенцијал и плодноста на двата пола, го поттикнува правилниот физички и психички развој на децата, го зајакнува целиот организам, го регулира метаболизмот, ја подмладува кожата и косата, го намалува стресот и е природен антидепресив. Најслаб е кај алкалоидите и поради оваа причина е погоден за деца и постари лица. Убедливо најголемиот дел од оваа сорта се произведува на Андите и е најевтин.

ЦРВЕНА МАКА (АКОН)

Овој еко-тип кај жените промовира хормонална рамнотежа, го зголемува имунитетот, нивото на енергија и виталноста. Многу ефикасно ги отстранува бројните последици од ПМС, го подобрува квалитетот на сонот, влијае на редовноста на менструацијата и доброто расположение на жената, го стимулира либидото и поволна состојба за зачнување, ја регулира работата на тироидната жлезда, значително ги ублажува симптомите на Хашимото , ендометриоза и полицистични јајници, го забрзува метаболизмот (доколку е забавен), го стабилизира лачењето на TSH, естрогенот и нивото на гликоза во крвта, ги минимизира ефектите од менопаузата, го чисти лицето од акни и помага за побрзо и подобра регенерација на кожата, косата и ноктите. Накратко, го штити здравјето на современата жена и и го враќа сјајот!

Многу важно, ја стимулира правилната синтеза на калциум, магнезиум и железо. Ја запира остеопорозата и е ефикасен во лекувањето на анемија. Мажот треба да користи црвена мака само во случај на зголемена простата. Алкалоидно е многу појак (Макаени), потежок за одгледување и поскап од жолтата (златна) сорта.

ЦРН АКОН-ЦРНА МАКА

Посебно е познат по неговото благотворно дејство врз функцијата на мозокот: ја подобрува меморијата, концентрацијата, ефикасноста во учењето и физичката интелигенција. Тој е најефективниот еко тип кога станува збор за подигнување на имунитетот, силата и физичката издржливост, потенцијата, сексуалната желба и плодноста кај мажите. Го подобрува квалитетот на сонот и го стабилизира лачењето на репродуктивните хормони, хормоните за раст, TSH и нивото на гликоза во крвта. Придонесува за чувство на смиреност и задоволство, а тоа го постигнува со целосно природно регулирање на лачењето на серотонин и ендорфин. Црниот корен е омилен во професионалниот спорт, како и кај познатите личности ширум светот. Црната мака може да ја користат и мажи и жени, особено ако акцентот е ставен на подобрување на менталните и физичките способности. Не се препорачува за под 16 години. Тоа е апсолутен победник во концентрацијата на Макаена, убедливо најскапата сорта и најтешка за одгледување.

НИЕ НЕ НУДИМЕ ЧУДА,
САМО НАЈДОБРОТО ШТО МОЖЕ ДА ГО ДАДЕ ЗЕМЈАТА ПЕРУ

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *