Aлое вера, растение кое во древниот Египет се нарекувало растение на бесмртноста, е едно од најлесните растенија во собата. Алое вера е богата со хранливи материи и активни растителни состојки кои имаат корисен ефект врз здравјето на човечкото тело.
Иако постојат околу 200 видови на ова растение во светот, само четири вида имаат лековити својства, а тоа се:
-
Рецепт за посно (веган) гиро12,70€
-
NUESTRA MACA – ЕКСТРАКТ НА ЦРВЕНА МАКА ВО ПРАВ 150Г (30 КЕСИЧКИ ОД 5Г)24,00€
-
Смути – Канцер 1:0-Печатена верзија11,00€
-
E-книга: Смути-Канцер 1:0550,00€
-
Бесплатен План за исхрана
-
A-ЛИКСИР®400 ПРОТЕКТ1.570,00€
-
Selenium 100 µg Mono Capsules1.390,00€
-
100% PURE WHEY-4KG4.990,00€
-
100% PURE WHEY-2270GR3.990,00€
Алое феро,
Алое сапонарија,
Алое перви,
Алое арборенсис.
Благодарение на бројните лековити својства, ова растение е важно во фармацевтската и козметичката индустрија.
Најновите истражувања покажаа дека секојдневната потрошувачка на сок од алое вера го подобрува здравјето на целиот организам. Откријте зошто сокот од алое вера е толку добар за вашето здравје.
Сокот од алое вера како лек
Благодарение на лековитите својства на алое вера, сокот од ова растение значително помага во контролата на шеќерот во крвта. Покрај тоа, придонесува за зајакнување на отпорноста и имунитетот на телото, и делува како природен производ за нега на кожа.
Сокот од алое вера содржи над 200 хранливи материи и е богат со витамини и минерали:
калциум, бакар и натриум, магнезиум, калиум и цинк, витамини Ц, Б и Е и фолна киселина.
Сокот од алое вера е особено богат со витамин Ц. Околу 220 милилитри сок од алое вера содржи 9 грама витамин Ц. Тоа е многу важно за општото здравје на телото, здрава имунолошка функција и синтеза на колаген.
Експертите од медицинскиот портал Medical News Today наведуваат дека сокот од алое вера:
- ги решава дигестивните проблеми како што се запек,
- го одржува телото хидрирано,
- го регулира нивото на шеќер во крвта,
- има антиинфламаторно дејство, особено на усната шуплина,
- има корисен ефект врз здравјето на кожата,
- го поддржува имунитетот.
Алое вера гелот се користи за изгореници и лузни, каснување од комарци и други инсекти, што е особено корисно во летните месеци.
Сок од алое вера – како да пиете?
Алое вера најчесто се консумира во форма на сок. Препорачливо е да се консумира сок наутро или 2-3 часа пред спиење.
Можете исто така да пиете сок од алое вера 20-30 минути пред јадење, така што телото може да ги искористи сите витамини и минерали пред да конзумира храна. Сокот може да се вклучи како додаток во исхраната, и покрај тоа природно помага во борбата против инфекции и болести.
Сок од алое вера – рецепт
Сокот од алое вера се подготвува многу лесно, што значи дека нема да имате никакви проблеми доколку сакате да го консумирате секој ден.
Рецептот е како што следува:
- Исечете еден лист алое вера и измијте го.
- Потоа пресечете го листот на половина за да можете да користите лажица за да го одделите гелот од внатрешноста на листот.
- Откако ќе го одделите гелот, ставете го во блендер и добро измешајте.
- Ставете две мали лажици гел во една чаша вода.
- Остатокот од гелот од блендерот можете да го ставите во тегла и да го чувате во фрижидер до една недела.
- Пред да користите сок од алое вера за медицински цели, задолжително консултирајте се со доктор.
- Сок од алое вера – несакани ефекти
- Иако нема многу пријавени негативни несакани ефекти по конзумирање на сок од алое вера, научниците сепак бараат претпазливост кога станува збор за количината на дневна потрошувачка.
Бидејќи сокот од алое вера има детоксикативно дејство, не е добро да се консумираат повеќе од две лажици гел од алое вера дневно.Прекумерната потрошувачка на сок од алое вера може да резултира со проблеми со варењето.
Исто така, една студија на Националниот институт за здравство на САД откри дека потрошувачката на екстракт од лист од алое вера може да резултира со зголемена инциденца на тумори кај стаорци. Иако такво истражување не е спроведено кај луѓе, научниците веруваат дека антракинон алоин потенцијално може да биде канцероген.
Се препорачува да се провери концентрацијата на ова соединение пред да се конзумира сок од алое вера.
Исто така, бремените жени и доилки не треба да консумираат сок од алое вера, и сите оние кои секојдневно земаат одредени лекови, треба да се консултираат со лекар пред да го консумираат сокот.
Алое Вера е позната и како – Гварпат, Квардалски гандал и Грит Кумари. Фабриката Алое Вера има многу козметички и лековити својства.
Тој е полн со антибиотици кои ќе се борат против инфекциите. Лечи чирови, спречува запек, лечи бактериски инфекции во стомакот, го намалува холестеролот, го регулира шеќерот во крвта, го смирува воспалението на зглобовите, особено отокот поврзан со артритис и многу повеќе. Можеби ќе сакате да се наизменично со триење за намалување на болката за специфични воспалени болни области, така што ќе добиете придобивки од секој производ и ќе откриете кој работи најдобро за вас.
Отсекогаш сум слушалa за Алое Вера како во форма на сок, или гелот се користи како маст, па се обидов да направам алое вера ки сабзи од него, и морам да кажам дека бев многу изненаден колку е добар резултатите се покажаа!
Постојат многу видови на алое вера, но сите не се за јадење, некои се горчливи по вкус, па затоа не е препорачливо да се консумираат, слатката разновидност на алое вера е темна и светла во боја и има помалку трње, и има сјаен транспарентен гел внатре.
Користете ја слатката разновидност на алое вера за да ја направите оваа алое вера ки са Абзи /кари (вкусете алое пред да направите)
Пробајте ги овие рецепти од алое вера-
Состојки
350 грама лисја од алое вера
3 лажици Суво грозје
1 лажиче Сол
1/2 лажиче куркума во прав
1 лажиче Црвен Чили во прав
3/4 лажиче Манго во прав
3 лажици масло за готвење
1/2 лажиче семе од ким
1/4 лажиче Асафоетида
1/2 лажиче Шеќер
1,5 лажици јогурт
Инструкции
Измијте ги и излупете ги страните на пареата од алое вера за да ги отстраните боцките.
Исецкајте на тенки парчиња и притиснете ги да готват со 1 чаша вода.
Измијте со ладна вода (водата во која сте ја вареле алое верата може да се користи за правење тесто од чапати)
Загрејте масло во тава, а потоа додадете ким.
Кога семето ќе почне да крцка, додадете куркума и варена алое вера и пржете една минута
Сега додадете урда, суво грозје и сите зачини и промешајте пржете околу 2 минути
Извадете во сад и сервирајте топло или ладно.
ЗАБЕЛЕШКА-
*Постојат многу видови на алое вера, многу варијанти се горчливи по вкус, па затоа не е препорачливо да се консумираат, слатката разновидност на алое вера е темна и светла во боја и има помалку трње и има сјајна транспарентна желе во внатрешноста. за да го направите овој кари (погрижете се да вкусите алое вера пред да го направите ова пржено мешање).
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.