Наутро ни е најпотребна енергија, па често знаеме да си кажеме” јас ќе доручувам само протеини”, без да внесите јаглехидрати? Но без јаглехидратите ништо не правиме. Oвесот има висока биолошка вредност, а добрата вест е дека сè повеќе започнува да се користи во исхраната и тоа најмногу како појадок.

Поради својата навистина богата хранлива вредност, чиата се смета за ,,супер-храна”.

Во само 28g чиа семе се содржи:

 • 137kcal
 • 12,3g јаглехидрати
 • 4,4g протеини
 • 8,6g масти
 •  10,6g растителни влакна (44% од ДПВ)– 0,6mg манган (30% од ДПВ)
 • 265mg фосфор (27% од ДПВ)
 • 177g калциум (18% од ДПВ)
 • 1mg цинк (7% од ДПВ)
 • 0,1mg бакар
 • 44,8mg калиум

За денес имаме комбинација од чиа и овес, богатство од хранливи состојки.

Потребни состојки:

Начин на подготовка:

 • Во две чаши ги распоредуваме чиа семето и овесните снегулки
 • Го делиме јогуртот по чашите
 • Промешуваме да се натопат овесните и чиа семето
 • Оставаме преку ноќ
 • Следното утро ги соединуваме во иста чаша и меѓу нив ставаме неколку малини
 • За декор додадов и малку боровинки и аронија

Уживајте!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *